Vilken tandborste är bäst?
Eltandborste eller traditionell? Det finns mycket att tänka på när man ska välja tandborste, men det är viktigt att hitta en som möter dina behov.
Din munhälsa är viktig. Genom rätt tandborste och rätt tillbehör får du bort bakterier från tänderna och minskar risken för kariesangrepp.
För att hålla tänderna friska och minska riskerna för karies bör de borstas två gånger om dagen, om möjligt omkring en timme efter frukost och precis innan du går och lägger dig. Det är också viktigt att som vuxen göra rent mellan tänderna med hjälp av olika tillbehör som exempelvis tandtråd.
Valet av tandborste är inte alltid lätt, det finns traditionella tandborstar och eltandborstar. Men förutom det kan även borsthuvudet vara runt eller avlångt och eltandborstarna kan röra sig på olika sätt.
Vanlig tandborste
En manuell tandborste ska vara mjuk för att du inte ska skada tänder eller tandkött. Det är även viktigt att borsthuvudet är relativt litet för att det ska komma åt överallt. Om du har en mindre mun kan det vara svårt att komma åt överallt i munnen även om du valt tandborste med ett litet borsthuvud, då kan du komplettera med en barntandborste. Det är viktigt att du kommer åt att borsta rent kring kindtänderna längst bak i tandraden. Tandborsten ska även ha ett skaft som är bekvämt och lätt att hålla i.
Så borstar du tänderna med en vanlig tandborste
Börja med att skölja tandborsten i varmt vatten för att mjuka upp stråna och lägg sedan tandkräm på tandborsten. Försök hålla tandborsten med i ett lätt grepp med fingrarna, lite som att du håller i en penna.
Vinkla tandborsten cirka 45 grader mot tandköttet. Börja alltid på samma ställe och borsta tänderna i samma ordning, då minskar risken för att du missar någon tand. Att börja med en hörntand i överkäken kan vara bra, borsta med ett lätt tryck fram och tillbaka med små rörelser. När du gått igenom tandradens utsida är det insidans tur. När du kommer till framtänderna ska du vinkla så att tandborsten blir stående och fortsätta gnugga.
Efter insidan är det dags för tuggytorna. När du gått igenom tändernas alla sidor i överkäken går du över till att borsta underkäken. Gör på precis samma sätt i som i underkäken, börja med utsidan, gå vidare till insidan och avsluta med tuggytan. Hela tandborstningen bör ta omkring två minuter.
Eltandborste
En eltandborste gör i många fall rent tänderna på ett mer effektivt sätt än en manuell, men det är viktigt att komma ihåg att en eltandborste inte ger rena tänder av sig självt. Eltandborstar kommer i många olika modeller och prisklasser. Det finns även flera olika funktioner att ta hänsyn till. En elektrisk tandborste kan med rätt teknik få bort mer plack och bakterier och kan även underlätta rengöringen för de som på grund av olika orsaker har svårt att klara av rörelserna som krävs vid tandborstning med en manuell borste. Eltandborstar finns med både avlånga och runda borsthuvuden och de senare är de som är mest effektiva på att ta bort bakteriebeläggningar, då borsthuvudet rör sig antingen fram och tillbaka i halvcirklar eller i hela cirklar. Själva borsthuvudet på en eltandborste är ofta mindre så att de kommer åt överallt i munnen.
Eltandborstar finns även som oscillerande och soniska. Ett oscillerande borsthuvud betyder att tandborsten roterar medan ett soniskt borsthuvud vibrerar. Vidare betyder det att om du väljer en oscillerande tandborste behöver du inte röra tandborsten mer än att flytta den till rätt tand utan låter tandborsten själv sköta borstningen. En sonisk tandborste däremot är mer lik en manuell tandborste där du själv sköter själva borströrelserna.
Många eltandborstar har även extra funktioner som exempelvis tidtagning, olika borstlägen, appar, Ai-teknik, trycksensorer, 3d-tracking av din borstning. Det finns många olika funktioner och tillägg att välja bland för den som vill och är intresserad. Vilken eltandborste som är bäst beror på användarens behov.
Enkelt kan man sammanfatta det som att ju mer funktioner en tandborste har desto dyrare är den. Det innebär inte att själva borstningen och rengöringen är bättre på modellerna i den högre prisklassen.
Det finns även speciella eltandborstar för barn som kan vara kopplade till spel eller musik för att både göra tandborstningen roligare och öka barnens motivation.
Så borstar du tänderna med en eltandborste
Det är inte komplicerat att borta tänderna med en eltandborste. Börja med att lägga tandkräm på tandborsten. Om det inte får plats med två centimeter på borsthuvudet går det bra att ta en centimeter i taget och fylla på när du byter från överkäken till underkäken.
Börja på tandradens utsida, gärna på hörntanden. Vinkla tandborsten lätt mot tandköttskanten för en effektiv rengöring. Starta tandborsten och låt den göra jobbet. Stanna en liten stund på varje tand och kom ihåg att följa tandens utformning för att göra rent hela tanden. När du gått igenom tandradens utsida är det dags för insidan och avsluta överkäken med att borsta tuggytorna.
När du gått igenom alla tandytor i överkäken gör du samma sak i underkäken.
Vilken tandborste ska jag välja?
Vilken tandborste som är bäst är svårt att avgöra. Det är viktigt att välja en tandborste som kommer åt överallt. En manuell tandborste gör med rätt teknik lika rent som en eltandborste. Då ska du gnugga rent tänderna när du för tandborsten fram och tillbaka över tandraden, självklart utan att ta i så att du skadar tandköttet. En eltandborste gör istället rent en tand i taget och det är då viktigt att du följer tandens form. Elektrisk tandborstning är enklare eftersom du tandborsten ger dig korrekta rörelser och du endast behöver fokusera på en tand i taget.
Om du har tänder som ofta drabbas av karies, har ett känsligt tandkött eller drabbats av någon tandsjukdom så kan din tandläkare eller tandhygienist hjälpa dig att välja rätt tandborste efter dina behov.
Hur ofta ska jag byta tandborste?
Det är även viktigt att komma ihåg att regelbundet byta ut din tandborste. Bakterierna från munhålan samlas på borststråna så för att upprätthålla en god munhygien måste tandborsten bytas ut.
Exakt hur ofta du ska byta din tandborste är svårt att säga men en regel att gå efter är att när topparna på borststråna har böjt sig ska du byta din tandborste. Det är topparna som kommer åt att göra rent överallt och om de är böjda finns risken att de inte kommer åt längre och då kommer även risken att du ska drabbas av kariesangrepp eller tandköttsinflammation. Du ska inte använda samma tandborste eller borthuvud i mer än tre månader.
Så borstar du tänderna på bästa sätt
Det är viktigt att borsta tänderna noggrant. Det är också viktigt att borsta dem på rätt sätt. Borsta tänderna i cirka två minuter, en minut per käke. Håll tandborsten lätt och rikta den snett mot tandköttet när du borstar och använd dig av små mjuka tag. Prata med en tandhygienist för exakta instruktioner om hur du bäst borstar just dina tänder.
Viktigt att tänka på när du borstar tänderna:
- Borsta två gånger om dagen
- Använda två centimeter fluortandkräm på tandborsten
- Borsta tänderna två minuter.
- Skölj inte munnen efter tandborstningen utan låt fluoren verka.
Varken en eltandborste eller manuell kan göra rent mellan dina tänder ordentligt och därför är det viktigt att även använda komplement för ytterligare rengöring. Om du börjar göra rent mellan tänderna är det inte helt ovanligt att tandköttet börjar blöda. Det beror oftast inte på att du gör fel utan på att tandköttet är irriterat på grund av en pågående inflammation.
Här är olika hjälpmedel att använda för att göra rent hela munnen:
- Tandstickor
- Vinkelborste
- Mellanrumsborste
- Tandtråd
- Munskölj med fluor
- Fluortandkräm
Har du frågor eller vill du boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan.
Information om artikeln
Mer om tandborstning
Läs också
-
65+Reformen
65+Reformen är ett initiativ från oss på Aqua Dental som syftar till att utöka tandvårdsstödet för seniorer. -
Avbetalning av tandvård
På Aqua Dental erbjuds våra patienter fördelaktiga avbetalningslösningar helt utan ränta. -
-Träffa Aqua Dentals tandläkare online
Med vår nya tjänst Onlinetandläkaren kan du träffa en tandläkare direkt i din mobil eller dator. Perfekt för dig som har frågor eller söker rådgivning för en synbar förändring i munnen.